Rioollucht Verhelpen

Rioollucht in huis verhelpen

Een rioollucht in huis is erg vervelend. Maar het kan zelfs erger: door de giftige gassen die vrijkomen krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Mogelijk ontwikkel je zelfs klachten aan je luchtwegen. Thuis durf je niemand meer uit te nodigen, want je schaamt je voor de lucht. Als bedrijf is het geen beste reclame voor je klanten of gasten. Tijd dus, om de rioollucht in huis te verhelpen… en wel zo snel mogelijk!

Rioollucht in huis verwijderen: 5 tips

Rioolstank is vaak als de geur van rotte eieren. En dat duidt op een schadelijke stof, namelijk waterstofsulfide. Zet in dat geval meteen de ramen open en kijk hoe ver je komt met deze vijf tips.

1. Check alle afvoeren op verstoppingen

Draai alle kranen open en kijk of het water nog goed wegstroomt. Kom je een verstopte afvoer tegen? Een afvoer goed ontstoppen doe je met soda en heet water. Hiermee los je vooral verstoppingen door vet op. Vermoed je een verstopping door kalkaanslag, gebruik dan een mengsel van soda en azijn. Gebruik daarna eventueel de plopper om grotere resten naar boven te halen.

2. Rioollucht badkamer verhelpen

Onder een wasbak of bad zit vaak een sifon. Deze kan verstopt zitten. Is de sifon niet weggewerkt en kun je er dus bij? Haal de sifon los en maak deze vanbinnen schoon. Plaats je de sifon weer terug? Zorg dat alle onderdelen goed zitten, anders gaat de sifon lekken.

3. Rioollucht wc verhelpen

Vermoed je dat de stank uit het toilet afkomstig is, maar merk je verder geen bijzonderheden op? Slechte ontluchting kan de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld een kapotte stankafsluiter.

4. Stank uit kruipruimte oplossen

Stilstaand water in de kruipruimte door een lekkage of stank door een actieve lekkage? Verhelp het lek zo snel mogelijk en droog de ruimte. Zorg bovenal voor goede ventilatie!

5. De wasmachine stinkt naar riool?

Na een wasbeurt stinkt de wasmachine naar riool. Hoe kan dit? Het is heel waarschijnlijk dat er een probleem is met de ontluchting bij de wasmachine-afvoer. Het gaat hier om een flexibele, smalle buis die de machine met de rioolbuis verbindt. De rioollucht verhelpen kan door deze buis los te maken en te reinigen.

Gebruik geen chemische ontstoppingsmiddelen

Rioollucht verhelpen doe je beter niet met chemische ontstoppingsmiddelen. Dit soort producten bevatten namelijk bijtende ingrediënten en zijn dus slecht voor het rioolstelsel. Meng je dit soort producten ook nog eens met chloor, dan ontstaat er al gauw een giftig gas. Hierdoor raak je snel bedwelmd en in het ergste geval kom je zelfs te overlijden.

Oorzaken van rioollucht in huis

Het is erg lastig om zelf de oorzaak te vinden van rioollucht in huis. De vieze putlucht in huis kan immers uit een andere afvoer of zelfs ruimte afkomstig zijn. Dus helaas, het gaat soms veel verder dan alleen een stinkende gootsteen of stinkend doucheputje. Daarom sommen we hier de verschillende oorzaken op, beginnend bij de meest voorkomende oorzaak.

Vieze lucht door ander rioolprobleem

Als je een rioolstank in huis ruikt, dan is het vrijwel altijd het gevolg van een ander rioolprobleem. Denk aan een verstopte afvoer of aan een lekkage door een scheur of een breuk in een leiding.

Stank door ongebruikte leidingen

Door langdurige leegstand van een pand (door een vakantie of zakenreis) blijven leidingen lang ongebruikt. Draai je de kraan na weken of maanden weer open, dan ruik je een rioollucht en zie je vies water stromen.

Eén of meerdere defecte stanksloten

Onder veel afvoeren zit een sifon, dat dienst doet als stankslot voor bad, douche, wasbak en gootsteen. Een sifon noemt men ook wel ‘zwanenhals’. Zit er een laagje water in de sifon, dan kan er geen rioollucht in je woning of bedrijfspand komen. Is de sifon droog komen te staan, dan kan de lucht makkelijk door de afvoeren waaien.

Verkeerd geplaatste leidingen of ontluchtingspijpen

Leidingen of ontluchtingspijpen die niet goed zijn aangelegd, kunnen zorgen voor permanente stankoverlast. Om dit te ontdekken moet je echter wel een rioolinspectie uit laten voeren.

Verschoven leidingen (rioolverzakking)

Helaas kan de grond onder de leidingen altijd verschuiven. Als dat gebeurt, verschuiven de leidingen natuurlijk ook mee. Je hebt dan vaker last van lekkages, verstoppingen én rioolstank.

Werkzaamheden aan de riolering (door de gemeente)

Een riool lucht in huis kan ook het gevolg zijn van werkzaamheden aan de riolering door de gemeente. Misschien scheurt of verschuift er, per ongeluk, een leiding.

Rioollucht in huis verhelpen lukt niet? Bel ons!

De gootsteen stinkt of het doucheputje stinkt? Was het maar zo simpel. De oorzaak van rioollucht in huis is namelijk niet altijd direct zichtbaar. Ben je toe aan frisse lucht, maar het riool zelf ontluchten of ontstoppen helpt niet? RSS Loodgieter koppelt je aan een lokale rioolvakman met jarenlange ervaring. Die brengt de oorzaak snel aan het licht en lost het probleem meteen op. Een afspraak maken kan door te bellen of door het contactformulier in te vullen.

© rssloodgieter.nl 2014-2022

Call Now Button