Kort gezegd is lekdetectie het opsporen van een verborgen, kleine lekkage. De vakman gebruikt dan geavanceerde apparatuur om de bron van je lekkage te lokaliseren. Waar je vroeger vaak een halve muur moest afbreken om een lek te vinden, is dat met lekdetectie absoluut niet meer nodig. De professional ‘kijkt’ nu gewoon dwars door je muur heen en ‘ziet’ zo exact waar het lek zit. Dit bespaart jou een hoop tijd, overlast en geld.
Bij sommige lekkages is het overduidelijk wat er scheelt. Het water spuit dan bijvoorbeeld uit een leiding of je ziet het regenwater zo door een groot gat in je dakgoot sijpelen. Maar veel lekkages zitten ook goed verborgen of zijn zo klein, dat je ze zelf niet ziet. Er zijn veel verschillende soorten lekkages: Een haarscheurtje in een dakpan, een slechte kitnaad in je douche, een lekkende koppeling of een doorslaande keldermuur. Telkens is de bron lastig te herleiden is. In zo’n situaties biedt alleen lekdetectie uitkomst. Een andere manier van detecteren is er simpelweg niet.
Met lekdetectie spoort het lekdetectiebedrijf met behulp van geavanceerde apparatuur je lekkage op. Zelfs een lek die je met het blote oog niet ziet. Hoe de methodes van lekdetectie werken? We leggen het kort uit:
Om te checken of je überhaupt last hebt van lekkages, voert de lekdetectie deskundige vaak eerst een vochtmeting uit. Met speciale apparatuur meet hij dan het vochtgehalte in je muur of vloer. Vochtwaarden van 7 tot 13 procent zijn vrij normaal. Is de waarde hoger? Dan heb je inderdaad een lekkage en past de professional zo snel mogelijk een andere methode van lekdetectie toe om de oorzaak te achterhalen.
De druktest methode wordt vooral gebruikt om een leiding lekkage op te sporen in muren. De vakman voert dan de druk in je waterleiding op. Ziet hij vervolgens schommelingen in de waterdruk? Dan weet je al zeker dat je schade hebt aan die betreffende leiding.
Bij deze lekdetectie methode wordt een zeer kleine camera ingezet om op moeilijk te bereiken plekken te komen. De lekdetectie expert spoort op die manier eenvoudig schade aan bijvoorbeeld leidingen op. Op de camera zit meestal ook een tracer, waardoor de exacte plek van je lekkage direct zichtbaar is.
Bij thermografie kijkt de vakman met een infraroodcamera dwars door vloeren en muren heen en herkent zo warmteverschillen. Wanneer je ergens een lekkage in je muur hebt, vervagen deze warmteverschillen. Een verborgen lekkage opsporen is met deze lekdetectie methode een fluitje van een cent.
Bij ultrasoon metingen worden geluidsgolven gebruikt om lekkages op te sporen. Het apparaat zendt een signaal naar je muren en luistert naar de echo. De weerkaatsing bij een lekkage wordt opgepikt door de ontvanger, waardoor de plek van je lek bekend is. Ultrasoon meting is daardoor een heel veilige manier om de oorzaak van waterschade op te sporen.
Een lekkage in je waterleiding of plat dak opsporen gebeurt meestal met de rookproef. Met behulp van een rookgenerator blaast de lekdetectie specialist dan flink veel rook in een afvoer of tegen de binnenkant van je dak. Daar waar de rook vervolgens naar buiten dwarrelt zit het lek.
Drukverlies in leidingen spoort de lekkage deskundige soms ook op aan de hand van traceergas. Eerst spuit hij het gas in je leiding en speciale meetapparatuur herkent vervolgens exact waar het gas de leiding verlaat. Daar bevindt zich dus het lek. Deze detectiemethode is vooral erg handig als je radiator lekt.
Tot slot is er nog de kleurstof test. Met deze methode is het mogelijk om lekkages in drukloze leidingen op te sporen. Een milieuvriendelijke kleurstof wordt dan eerst in een leiding gegoten. Vervolgens ontsnapt de kleurstof via het lek en is de locatie duidelijk zichtbaar en snel gevonden. Het lek kun je dan laten oplossen zonder onnodig hak- en breekwerk.
Zodra de lekdetectie expert het lek heeft gevonden en zeker is van zijn zaak, draait hij een rapportage uit van zijn bevindingen. Dit is het lekdetectie rapport. Aan de hand van dit uitgebreid rapport gaat de loodgieter vervolgens aan de slag om je lekkage te repareren. Omdat in het lekdetectie rapport staat vermeld welk soort lekkage het is en waar het lek zich precies bevindt, stelt dit repareren vervolgens weinig voor. Ook de kosten voor herstelwerkzaamheden door je loodgieter blijven dus relatief laag.