Hemelwaterafvoer

Waar gaat al het regen water naartoe?

In Nederland valt er jaarlijks 70-90 cm neerslag. Regenwater is gratis en bevat nauwelijks kalk. Het is gezond voor de plantjes en handig om de ramen streeploos mee schoon te wassen! Zonde dat veel van dat water direct in het riool beland! Ook raken het riool en de waterzuiveringsinstallaties hier van tijd tot tijd door overbelast.

Vroeger was er maar één rioolstelsel voor zowel hemelwaterafvoer als huishoudelijk afvalwater. Dit noemt men een gemengde riolering. Als het flink regent kunnen de gemengde rioleringen overlopen en komt er naast regenwater ook afvalwater in vijvers en sloten. Hierdoor kan er milieuvervuiling ontstaan.

Tegenwoordig is bij nieuwbouw het scheiden van huishoudelijk afval water en hemelwater standaard. Dit noemt men een gescheiden riolering.

  • Het vieze afvalwater gaat via riolering naar het waterzuiveringsstation. Daar wordt het water gereinigd en in het oppervlaktewater geloosd.
  • Het regenwater wordt via een aparte riolering op het oppervlaktewater geloosd of laat met in de grond zakken. Dit heet regenwaterinfiltratie.

In Nederland is nog twee derde van alle riolering gemengd. Er is dus nog een hoop winst te behalen voor het milieu als het gaat om afvalwater, grondwater en regenwater.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf uw hemelwaterafvoer laten afkoppelen van de riolering. Om water in de kruipruimte te voorkomen kunt u een regenton laten plaatsen of het water op een geschikte plek in uw tuin de grond in laten zakken. Voor meer informatie over de mogelijkheden van het afkoppelen van u hemelwaterafvoer kunt u contact opnemen of een gratis vrijblijvende offerte aanvragen. Wij geven u graag advies op maat.

Waterbewustzijn

Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden stimuleert waterbewustzijn en duurzaam waterbeheer door middel van het geven van subsidies. Wilt u met meerdere buren uw hemelwaterafvoer laten afkoppelen of een regenton in uw tuin laten plaatsen dan komt u wellicht in aanmerking voor subsidie via de regeling “Blauwe bewonersinitiatieven.”

Meer informatie over de regeling Blauwe bewonersinitiatieven vind u hier.

Bent u geïnteresseerd geraakt of wil u direct een offerte aanvragen? Bel, app of mail RSS Loodgieter.

Afspraak maken met de loodgieter voor regenpijp of dakgoot?

Voor al uw verstoppingen, lekkages of reinigen van dakgoot en regenpijp bent u bij ons aan het juiste adres. Wij maken graag een afspraak voor u met een ervaren vakman om de klus voor u uit te voeren. Een afspraak kunt u maken door ons contactformulier in te vullen of te bellen naar 085-2088085.

© rssloodgieter.nl 2014-2022

Call Now Button