Last van een lekkage aan het dak? Dat is natuurlijk heel vervelend. Een daklekkage leidt meestal tot flink wat schade. Snel handelen is dan ook van levensbelang. Wil je nú meteen geholpen worden door een hele goede en betrouwbare vakman? Neem dan vandaag nog contact op via onderstaand telefoonnummer. Het maakt niet uit wanneer of hoe laat je belt, onze aangesloten vakmannen zijn dag en nacht bereikbaar voor spoedgevallen. Bel nu en je daklekkage probleem is voorgoed verleden tijd.
Vocht in je plafond, schimmels en zelfs houtrot in je volledige dakconstructie. Bij een daklekkage zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Zodra je merkt dat je dak lekt, zijn er dan ook een paar dingen die je altijd direct moet doen. Niet alleen om enorme schade te voorkomen, maar om straks verzekeringsgeld terug te kunnen vragen:
Eventuele kosten die je maakt om waterschade door een daklekkage te beperken, zoals het huren van een droogmachine, krijg je meestal vergoed door je verzekering.
Er zijn verschillende oorzaken van een daklekkage. Maar de meest voorkomende oorzaak van daklekkages vind je bij aansluitingen en dakdetails, zoals lichtkoepels, hoeken, schoorsteen, hemelwaterafvoeren (dakgoot bijvoorbeeld) en ontluchtingen. Een lekkage in de baan van het dak zie je niet vaak, tenzij het dak zelf beschadigd is. De meest voorkomende oorzaken van een daklekkage zijn dan ook:
Daken met een plat dak lopen het meeste risico op daklekkage. Dit komt onder andere door de vele naden op je platte dak. Bij vrieskou krimpt je dakbedekking en dakconstructie en bij warm weer zet het materiaal uit. Hierdoor ontstaan snel kleine scheurtjes op de naden van bitumen platte daken. Wanneer er dan na flink veel regen een laag water op het plat dak staat, is de kans op een dak lekkage groot. Vooral daken van tien jaar of ouder lopen een verhoogd risico. Om daklekkage zo goed mogelijk te voorkomen, is het slim om een ouder plat dak opnieuw te bekleden.
Bij een schuin dak komen lekkages gelukkig niet heel vaak voor, toch zijn ook hier meerdere oorzaken te vinden. Vaak is storm de boosdoener. Door harde wind zijn bijvoorbeeld een aantal dakpannen bij je schoorsteen verschoven of weggewaaid, waardoor er een lekkage ontstaat. Maar kapotte dakpannen door ouderdom en weersinvloeden zien we ook vaak. Regenwater sijpelt dan door dit gat naar binnen.
Heb je een schuin pannendak, zijn er pannen van je dak gewaaid en wil je dit via je opstalverzekering regelen? Weet dat stormschade aan je dak pas wordt vergoed vanaf windkracht 7, gemeten door het KNMI. Heb je een schuin pannendak, zijn er pannen van je dak gewaaid en wil je dit via je opstalverzekering regelen? Weet dat stormschade aan je dak pas wordt vergoed vanaf windkracht 7, gemeten door het KNMI.
Je hebt het al een beetje kunnen lezen, maar een lekkend dak heeft nogal wat gevolgen voor jou, je woning en je spullen. Water en vocht hebben namelijk een grote impact en kunnen al snel voor grote ellende zorgen. Het grootste gevaar van daklekkage is waterschade, schimmels en houtrot in je dakconstructie. Vooral dit laatste is ernstig. Wanneer de balken van je dak heel erg zijn aangetast door de lekkage, moet soms het hele dak worden vernieuwd. Je begrijpt dat dit een duur grapje is. Vocht in huis is ook slecht voor je gezondheid. Naast schimmels ontwikkelen mensen soms allergieën, raken kortademig en krijgen last van huiduitslag.
Bij de meeste lekkages is het wel duidelijk waar het ongeveer lekt. Je hebt namelijk grote vochtplekken op je muur of plafond, het behang laat los of er ontstaat schimmelvorming. Maar water sijpelt niet altijd loodrecht naar binnen. In sommige gevallen zit de daadwerkelijke daklekkage meters van de vochtplek af. Zelf een lekkage opsporen lukt dan ook meestal niet. Wij adviseren daarom altijd om een expert in te schakelen. Deze mensen voelen zich op jouw dak als een vis in het water en weten snel de oorzaak van je daklekkage te vinden.
Het sleutelwoord bij een daklekkage opsporen is lekdetectie. De specialist maakt dan gebruik van geavanceerde methodes om vocht en een lek zeer nauwkeurig op te sporen. Hierdoor is het lek niet alleen snel gelokaliseerd, het beperkt ook de mate van breek en sloopwerk wanneer de dakdekker het dak gaat repareren. Het bespaart je dus een hoop geld. Daarnaast wordt lekdetectie door een erkende specialist bijna altijd volledig vergoed door je verzekering.
Tip! Meer weten over nauwkeurig opsporen van een daklekkage? Kijk dan snel op onze speciale lekdetectie pagina en maak kennis met de ervaren lekdetectie specialist bij jou in de buurt en zijn methodes.
Oorzaak gevonden? Voor het laten repareren van je dakbedekking heb je vervolgens de keuze uit grofweg drie opties. Welke van deze drie het beste past, hangt af van je dak lekkage en de waterschade die je dak heeft opgelopen. Maak je keuze in onderling overleg met je dakdekker:
Heb je een groot gat in je dak en kies je ervoor om je gehele dak te vernieuwen? Denk dan ook direct na over nieuwe dakisolatie. Dit wordt door een goede dakdekker vaak in één moeite meegenomen.